Handel in nepweeskinderen

Nog steeds wordt er volgens kinderhulporganisaties met nepweeskinderen gehandeld. In Nederland vindt er wel steeds minder adoptie plaats van het ene land naar het andere land. In 2015 kwamen er nog maar 304 kinderen naar Nederland. Dit gebeurt uitsluitend als er geen andere mogelijkheid is om het kind te verzorgen en op te voeden in het geboorteland.

Wat we nu zien is dat er steeds vaker Nederlandse vrijwilligers en toeristen naar weeshuizen in het buitenland gaan om te werken of te bezoeken. En de weeshuizen zijn daar blij mee, want ze verdienen er geld mee. Kinderhulporganisaties maken zich hier zorgen over en raden dit weeshuis-toerisme af. Omdat er zoveel vraag is van westerlingen om de weeshuizen te helpen, groeit het aantal weeshuizen. Maar er is te weinig aanbod van weeskinderen. Daarom worden kinderen onder valse voorwendselen bij hun ouders weggehaald.  In deze nep-weeshuizen heeft 80 procent van de kinderen nog één of beide ouders. Ze worden soms bewust ondervoed en wonen in slechte accommodaties om medelijden te wekken zodat er veel gedoneerd wordt.

De westerlingen worden gedreven door nobele motieven. Maar het is allemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Integendeel, het is zelfs schadelijk voor kinderen. Zij kunnen zich niet hechten aan al die verschillende tijdelijke en ongeschoolde verzorgers. Een ernstige bedreiging voor hun ontwikkeling omdat de kinderen niet de veilige zorg krijgen die ze nodig hebben. In EenVandaag Lotte Ghielen van Better Care Network Nederland, over idealisme en handel met nepweeskinderen. Ook spreken we oud-manager van de Umbrella Foundation Caroline Scheffer. Ze werkte eerst als vrijwilliger in een Nepalees  weeshuis, nu kiest ze er bewust voor om juist kinderen uit die weeshuizen met hun ouders te herenigen. Stephen Ucembe vertelt hoe het was om als kind in het weeshuis in Kenia te verblijven met alle toeristen en vrijwilligers die daar met goede bedoelingen op bezoek kwamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *