De Bulgaarse adoptie industrie

Bulgarije was vorig jaar een van de hofleveranciers van adoptiekinderen aan Nederland. Na China en de Verenigde Staten kwamen de meeste kinderen uit Bulgarije. Het land staat ieder jaar honderden kinderen af aan buitenlandse adoptieouders. Omdat ze, volgens de instanties, verlaten zijn door hun ouders en niemand in Bulgarije ze wil hebben.

Brandpunt Reporter deed de afgelopen maanden onderzoek in Bulgarije. We spraken met ouders en medewerkers van kindertehuizen. Met kinderbeschermers, advocaten, sociaal werkers en een lid van het parlement. En die vertellen een heel ander verhaal dan de instanties. Er zijn volgens hen wel degelijk Bulgaren die graag voor deze kinderen willen zorgen.

Volgens de Bulgaarse wet en het Internationale Adoptieverdrag mag adoptie alleen als er in Bulgarije zelf geen enkele mogelijkheid is het kind op te vangen. Hoe kan het dat er dan tóch ieder jaar honderden kinderen aan het buitenland worden afgestaan? Houdt het land zich wel aan de regels? Brandpunt Reporter over twijfelachtige adoptiepraktijken in Bulgarije.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *