Zedenmisdrijven: van daders tot slachtoffers

De Nationale Misdaadmeter duikt in de wereld van oude en nieuwe vormen vanseksuele criminaliteit.Hoewel wereldwijd het aantal ‘ouderwetse’ zedendelicten als verkrachting en aanranding afneemt, zijn nieuwe vormen als ‘grooming’ en ‘sextortion’ juist in opkomst. Het gebruik van smartphones en internet speelt hierbij een grote rol.

Kinderlokkers hebben hun werkterrein verlegd van het buurtparkje naar de digitale snelweg en proberen om via internet met kinderen in contact te komen. Maar ook criminelen proberen steeds vaker naaktfoto’s en -video’s te verzamelen om jongeren en volwassenen daar vervolgens mee te chanteren.

Het maken van seksueel getinte foto’s hoort bij de seksuele ontwikkeling van jongeren, maar door schaamte wordt bij publicatie ervan slechts in 10 tot 20 procent van de gevallen aangifte gedaan. In sommige gevallen leidt schaamte over de (mogelijke) verspreiding van de naaktfoto’s en -video’s tot zelfmoord, zoals bij de Canadese tiener Amanda Todd, die vlak voor haar zelfmoord een noodkreet op YouTube plaatste.

Jaap Jongbloed praat in De Nationale Misdaadmeter met ervaringsdeskundigen, wetenschappers en medewerkers van de zedenpolitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *